Eski çağlarda, ateşin olmadığı zamanlarda muhtemelen yanardağlardan çıkan lavların denizlere akarken suyu buharlaştırması insanlarda korku yaratmaya yetmiştir. Daha sonraki yüzyıllarda ateşin bulunması ile beraber leziz yemeklerin sırrının ateşte pişirmek olduğu keşfedilmişe benzemektedir.
Ama insanlar daha yemekteki suyun buharlaştığından ve bunun bir hal değişimi olduğunu kelimelerle ifade edebilmeleri için binlerce yıllık bir zamana gerek duymuştur tarihi süreç.
Bir buz parçasının sıvı olan suya dönüşmesine erime, sıvı olan bir suyun tamamen buhar olan su haline dönmesine kaynama; olayların ters yönde cereyan etmesi sonucu gaz halindeki buharın sıvı hale dönmesine yoğuşma, sıvı olan suyun buz haline dönmesine donma; bu olayların kademe atlayarak gerçekleştirmesi olayında ise yani katı bir maddenin gaz haline dönmesine süblimleşme, gaz halindeki bir maddenin katı hale dönmesine kırağılaşma demekteyiz günümüzde.
Ben yukarıdaki örneği su üzerinden verdim, ancak büzün maddeler için bu geçerlidir. Katıdan sıvıya ve sıvıdan gaza geçebilmesi için maddenin ısı alması gerekmektedir. Tam tersi olarakta gazdan sıvıya ve sıvıdan katıya geçebilmesi için de ısı vermesi gerekmektedir.
Hal değişikliği fiziksel bir değişim olup maddenin atomik yapıda bozulmasına neden olmamaktadır.
LÜTFİ ŞAHİN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder