11 Temmuz 2018 Çarşamba

BAKTERİLERİN SINIFLANDIRILMASI

Hücreler sınıflandırılırken prokaryot ve ökaryot hücre tiplerinden bahsedilir. Bütün bakteri türleri prokaryot hücre yapısına sahiptirler. Çekirdek meteryali var, ancak çekirdek zarı yok.
        Bakterilerin bazıları hayvanlarda ve bitkilerde hastalığa neden olurlar, bazıları ortak yaşamın üyesi durumundadırlar ve birçoğu da madde döngüsünde parçalayıcı konumdadırlar.
        Bakterilerin hücre duvarı vardır. Bazı bakterilerde kapsül denilen yapı da vardır. Kapsül bakterinin daha dayanıklı olmasını sağlar.
        Bazı bakteriler endospor denilen yapı meydana getirebilir. Bu endospor yapı sayesinde zor koşullara dayanabilirler.
        Bakterilerin sınıflandırılmasında bazı yöntemler kullanılmaktadır. Bakterileri şu kriterlere göre sınıflandırabiliriz:
        1-Şekillerine Göre
        2-Gram Özelliğine Göre
        3-Beslenme Tipine Göre
        4-Solunumlarına Göre
        Şekillerine göre yapılan sınıflandırma şu şekilde yapılabilinir;
        A-Yuvarlak Şekilli Bakteriler (Koklar); Şekilleri misket gibidir. Bunları da kendi içerisinde alt gruplara ayırmamız mümkündür.
        B-Basil Şeklindeki Bakteriler; Çubuğu andırır şekilleri vardır.
        C-Spiral Şekilli Bakteriler; Yılanı andırırlar.
        D-Virgüle Benzeyen Bakteriler
        Gram özelliklerine göre sınıflandırmada ise gram boyasıyla boyanıp boyanmadıklarına bakılır. Buna göre 2 tipe ayrılır. Bunlar;
        A-Gram Pozitif Bakteriler; Gram boyasıyla boyanırlar.
        B-Gram Negatif Bakteriler; Gram boyasıyla boyanmazlar.
        Beslenme şekline göre bakterileri ise  2’ye ayırmamız mümkündür. Bunlar;
        A-Ototrof Olanlar; Kendi besinlerini üretirler.
        B-Heterotrof Olanlar; Dışarıdan besin almak zorundadırlar.
        Solunumlarına göre 3 gruba ayırabiliriz. Bunlar;
        A-Aerop Olanlar; Oksijene ihtiyaç duyarlar.
        B-Anaerop Olanlar; Oksijen istemeyenler.
        C-Fakültatif Olanlar; Hem oksijen varlığında hem de yokluğunda yaşayabilirler.
LÜTFİ ŞAHİN

Hiç yorum yok: