12 Temmuz 2018 Perşembe

KARBONHİDRATLAR

Bizim enerji ihtiyacımızın büyük bölümünü karbonhidrat adını verdiğimiz ve C,H VE O atomlarından meydana gelen bileşikler sağlamaktadır.
        Karbonhidratlar sınıflandırılırken sahip oldukları karbon sayılarına göre adlandırılırlar.
        Yapısında 3 karbon bulunduran karbonhidratlar trioz olarak adlandırılırlar.
         4 karbon bulunduranlar tetrozdur.
        5 karbon bulunduranlar pentozdur. Pentozlar yapıya katılırlar. RNA’nın yapısına katılan 5 karbonlu şeker riboz; DNA’nın yapısına katılan 5 karbonlu şeker ise deoksiribozdur.
        6 karbon taşıyanlar heksozdur. En önemlileri glukoz, galaktoz ve früktozdur.
        Diğer karbon sayıları da önemlidir, ancak bilinmesi gereken monomerler bunlardır. Bu yazmış olduklarım monosakkarittir. Tek şekerliler.
        Monosakkaritlerin bir araya gelmesi sonucu iki şekerliler, yani disakkaritler meydana gelir. En önemli disakkaritler sukroz(sakkaroz= çay şekeri= glukoz + fruktoz), maltoz (malt şekeri=glukoz+ glukoz) ve laktoz (süt şekeri= glukoz+ galaktoz) şeklinde adlandırılabilirler. Bu disakkaritlerin sindirilip vücut içerisine alınması gerekir.
        Çok sayıda glukozun alfa veya beta bağları yapması ile polisakkaritler meydana gelir. En önemlileri glukojen (hayvan depo  polisakkariti= alfa bağlar olduğu için insan sindirebilir), nişasta (bitki depo polisakkariti= alfa bağlar olduğu için insan sindirebilir), selüloz (bitki yapı polisakkariti= beta bağlar içerdiği için insan sindiremez, geviş getiren hayvanların sindirim kanalında bulunan bakterilerden dolayı sindirebilirler) ve kitin (mantarların yapısında bulunur ve yapısına azot girerek böceklerin yapısında da yer alır.)  dir.
LÜTFİ ŞAHİN

Hiç yorum yok: